Alvar Aalto

Biografi

Alvar Aalto Bilde: Alvar Aalto Alvar Aalto ble født 3. februar 1898 i Kuortane. Han viste seg tidlig å være interessert i teknikk og kunst og etter artium i 1916 studerte Aalto til arkitekt. Noen år etter arkitekteksamen startet han eget firma hvor han med stor entusiasme og energi påtok seg alle mulige oppdrag. Arbeidsgleden ble etter hvert et kjennetegn på Aalto.

Alvar Aalto var i begynnelsen nyklassisist, men knyttet seg tidlig til det funksjonalistiske formspråket. Han kombinerte et funksjonalistisk språk med et humanistisk syn og var opptatt av menneskers behov og miljøene rundt dem.

Enhetlige byggverk var en grunnleggende idé hos Alvar Aalto: Møbler, belysning og andre detaljer var viktige komponenter i utformingen av en arbeidsplass eller et hjem. Alvar Aaltos formfulle Savoy-vase er blitt et symbol på finsk design. Dessuten tegnet han lysarmaturer, brukskunst i metall og tekstilmønstre.

I 1924 giftet Alvar Aalto seg med Aino Marsio, en medarbeider på arkitektkontoret. Hun konsentrerte seg om interiør og fortjener anerkjennelse for innredninger og design som kanskje i manges øyne ble ansett som Alvar Aaltos verk.

Kilder: Göran Schildt, Nationalencyclopedin

Les om flere designere!

Produkter av: Alvar Aalto